Ana_Batricevic

Ana Batrićević je rođena u Beogradu 26.12.1985.

Ana je viši naučni saradnik na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu (gde radi od 2009. godine) i autor većeg broja naučnih radova i monografija, od kojih je najviše posvećeno zaštiti životne sredine i životinja. 

Pored toga, bavi se grafičkim dizajnom i fotografijom. 

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. godine a doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu 2012 na katedri za krivično pravo na temu "Krivičnopravna zaštita životinja" 

Završila kurseve za web dizajn: Wordpress, Web Design Basic, Web Design Advanced i Web Design Professional (Web Development) na SAE Institutu u Beogradu. (SAE Institute – Creative Media Education).

Kurs grafičkog dizajna za rad na programima Adobe Photoshop i Adobe Illustrator završila je u Centru "Wizard" u Beogradu. 

Dosadašnje izložbe fotografija na kojima je učestvovala (samostalne i kolektivne):

1) Refoto konkurs Život i multimedija 2017. 19-25.01.2017.

Jedna od njenih fotografija "Plišani ljubimci" bila je izložena u galeriji Prozor 19-25.01.2017. u Beogradu kao deo izložbe radova finalista učesnika foto konkursa Život i multimedija, koji je organizovao portal ReFoto 2017. godine.

2) Green Fest 2017, Dom omladine Beograda,  Beograd, 14-16.11.2017.

12 od preko 100 fotografija koje je napravila prilikom terenskog istraživanja na pogonu za preradu otpada na Adi Huji i na Deponiji "Vinča" izložene su kao izložbena postavka pod nazivom "Beogradski optad" u okviru manifestacije osmi međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" u periodu od 14. do 17.11. 2017. godine u Domu omladine Beograda. Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" je najveća manifestacija u regionu jugoistočne Evrope koja se kroz filmski, obrazovni i izlagački program, bavi temama zaštite životne sredine i ekologije. Festival pomaže i podržava podizanje svesti i obrazovanje građana o navedenim oblastima, sa ciljem stvaranja i unapređenja odgovornog odnosa prema životnoj sredini, kao i informisanosti o aktuelnim dešavanjima u lokalnoj i globalnoj zajednici. Festival podržavaju: Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd, Regionalni centar za životnu sredinu, Heinrich Böll Stiftung, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ambasada Francuske, Francuski institut, Climate Action Network Europe, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Swedish Development Cooperation (SIDA), Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Turistička organizacija Beograda i druge domaće i međunarodne organizacije i institucije.

3) Karavan za klimu 2018-2019

Tokom 2018. iste fotografije koje je napravila prilikom terenskog istraživanja na pogonu za preradu otpada na Adi Huji i na Deponiji "Vinča" ali većeg formata su izložene u Nišu, Novom Sadu, Kruševcu, Petnici i Beogradu u okviru ekološkog projekta “Klimatski karavan”, putujuće izložbe organizovane od strane Francuskog instituta i uz podršku ambasade Francuske u Srbiji, koju prate radionice, predavanja i debate na temu klimatskih promena. Pored toga, 12 od preko 100 fotografija koje je napravila prilikom terenskog istraživanja na pogonu za preradu otpada na Adi Huji i na Deponiji "Vinča" tokom 2017. godine prikazivane su na izložbama u nekoliko gradova u Srbiji  kao izložbena postavka pod nazivom "Beogradski optad" u sklopu izložbe "Život smeća", a u okviru projekta "Karavan za klimu", koji je realizovan uz podršku Ambasade Republike Francuske u Srbiji, i Francuskog instituta u Srbiji od 30.03.2018 do 31.12.2018.

            Više o projektu Karavan za klimu i aktivnostima koje su u okviru njega sprovedene može se pročitati na sledećem linku http://karavanzaklimu.rs/

            Svrha ovog projekta je da probudi svest o problemu klimatskih promena kod građana Srbije, da ubedi preduzeća i javne ustanove da je zeleni rast nova prilika za razvoj i da promoviše jednostavna i operativna rešenja koja svako može da primeni i da se na svoj način bori protiv klimatskih promena. Ovaj projekat objedinio je  srpske i francuske aktere u ovoj oblasti, već razvijena rešenja ovog problema u obe zemlje i ponudio priliku za razmenu mišljenja, dobre prakse i inovacija u okviru naučnih debata otvorenih za javnost.

            Karavan za klimu održan je u više gradova na teritoriji Srbije u sledećim terminima i na sledećim lokacijama i manifestacijama:

            1) 30-31.03.2018. Festival "Nauk Nije Bauk ", Elektronski Fakultet, Niš

            2) 11-20.04.2018. Regionalni Centar Za Profesionalni Razvoj Zaposlenih u Obrazovanju, Niš

            3) 12-13.05.2018. Festival nauke, Rektorat Univerziteta, Novi Sad

            4) 25.05.- 03.06.2018. Zavod za zaštitu prirode, Novi Sad

            5) 05-15.06.2018. Kulturni centar, Kruševac

            6) 20.07.-20.09.2018. Naučni centar (istraživačka stanica) Petnica, Valjevo

            7) 29.09.2018. Diplomatska nedelja klime, Ada ciganlija,  Beograd

            8) 13-23.11. Rektorat Univerziteta, Kragujevac

            9) 29.11.-02.12.2018. Festival Nauke, Beogradski sajam, Beograd

            10) 12-28.12.2018. Francuski institut u Srbiji, Beograd

            U svakom od navedenih gradova, izložbena postavka "Beogradski otpad" prikazana je kao deo izložbe  "Život smeća", koja koja je uključivala i projekciju ekološki angažovanih  filmova, naučne radionice, predavanja i debate. Kalendar navedenih događaja dostupan je na sledećem linku: http://karavanzaklimu.rs/kalendar/ Dr Ana Batrićević prisustvovala je navedenim događajima, govorila o samom terenskom istraživanju u okviru kojeg je napravila fotografije prikazivane na izložbi i aktivno učestvovala u radionicama, predavanjima i debatama na temu zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

4) Green Fest 2018, Dom omladine Beograda, Beograd, 13-16.11.2018.

            U okviru navedenog projekta "Karavan za klimu" snimljen je i kraći dokumentarni film koji je prikazivan na festivalu zelene kulture "Green Fest" u Domu omladine u Beogradu od 13. do 16. 11. 2018. godine i u kojem dr Ana Batrićević ukratko  opisuje terensko istraživanje u okviru kojeg su nastale fotografije prikazivane kao deo izložbe "Život smeća". Film je dostupan na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=fKCyAmESssM

5) Dan otvorenih vrata, KPZ Sremska Mitrovica, 22.07.2018.

Misija OEBS-a u Srbiji i Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici organizovali su 22. juna 2018. godine dan Оtvorenih vrata, sa ciljem da promovišu inovativne načine rehabilitacije i resocijalizacije osuđenih lica. Dan otvorenih vrata je deo projekta koji podržavaju Misija OEBS-a u Srbiji, Grad Sremska Mitrovica i nemačka organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V., a sprovodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije. Ovom prilikom izloženo je 12 dokumentarnih fotografija koje je izradila za potrebe terenskog istraživanja o primeni ovog programa, kao i nekoliko kratkih tekstova sa izjavama osuđenika o njihovim impresijama u vezi sa tim programom.

6) Second Chance, galerija Bartselona, Beograd, 15-27.10.2018.

            Ukupno 14 fotografija koje je napravila tokom pomenutog terenskog istraživanja o primeni programa resocijalizacije koji se sastoji u radu osuđenika sa psima iz azila za pse u okviru kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica izložene su u galeriji Bartselona u Beogradu od 15. do 27. oktobra.

Od 15. do 27. oktobra, koliko je trajala izložba, galerija Bartcelona je bila mesto za sakupljanje hrane, lekova, šampona, igračaka i svega drugog što može pomoći azilima za napuštene životinje. Na kraju izložbe, sve prikupljene stvari, kao i deo novca sakupljen prodajom fotografija donirani su organizaciji Feniks, koja se stara o napuštenim psima i mačkama.

            Tekst o izložbi, čiji je autor David Pujado objavljen je na portalu Designed.rs i dostupan je na sledećem linku: http://designed.rs/news/izlozba_fotografija_druga_sansa_second_chance_ane_batricevic

7) Fotokonkurs Idoli i heroji

            Dve njene fotografije izložene su u okviru izložbe radova učesnika fotokonkursa na temu „Empatija“ koji je organizovala Pokretna galerija Frida, u okviru projekta „Frida idoli i heroji“ nevladine organizacije Magija u savremenom svetu, u saradnji sa udruženjem Izlazak. Fotografije su prikazane u galeriji Magacin u Beogradu 01.10.2018.

8) Časopis "Biznis i ekonomija"

            Jedna od fotografija koje je napravila tokom svog terenskog istraživanja na deponiji Vinča 2018. godine objavljena je u tematskom broju "Biznis i ekonomija" (Skoplje, Makedonij, 2018. godine), koji je bio posvećen Stern izveštaju o zaštiti životne sredine.

9) Fotokonkurs Interetno festivala 2018.

            Njena fotografija "Dva mislioca" osvojila je prvo mesto na fotokonkursu Interetno festivala 2018. godine. i prikazana je 22. januara u Galeriji Olah Šandor u Mađarskom kulturnom centru Nepker u Subotici

10) Fotokonkurs ''Živa Noć Grada: Omaž Brasaju''

Njene dve fotografije '' Trenutak pre aplauza'' i ''Uz pratnju saksofona'' izložene su u okviru na izložbi radova 20 finalista Fotokonkursa ''Živa Noć Grada: Omaž Brasaju'' 11. 03.2019. u Francuskom institutu u Novom Sadu

11) Refoto konkurs Ženstvenost  2019. 29.03.-03-04-2019.

            Njena fotografija "U kompletu" ušla je u finale fotokonkursa "Ženstvenost" koji je organizovao portal "ReFoto" i izložena u okviru kolektivne izložbe finalista tog fotokonkursa a u sklopu Beogradskog meseca fotografije, u galeriji Prozor u Beogradu.

 

 

changed an album 
Added an album 

Moments from Marketplace in Belgrade

changed a profile picture 
Added an album 

Ukupno 14 fotografija koje sam napravila tokom pomenutog terenskog istraživanja o primeni programa resocijalizacije koji se sastoji u radu osu?enika sa psima iz azila za pse u okviru kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica izložene su u galeriji Bartselona u Beogradu od 15. do 27. oktobra.

Od 15. do 27. oktobra, koliko je trajala izložba, galerija Bartcelona je bila mesto za sakupljanje hrane, lekova, šampona, igra?aka i svega drugog što može pomo?i azilima za napuštene životinje. Na kraju izložbe, sve prikupljene stvari, kao i deo novca sakupljen prodajom fotografija donirani su organizaciji Feniks, koja se stara o napuštenim psima i ma?kama.

Tekst o izložbi, ?iji je autor David Pujado objavljen je na portalu Designed.rs i dostupan je na slede?em linku: http://designed.rs/news/izlozba_fotografija_druga_sansa_second_chance_ane_batricevic

+10
Added an album 

Fotografije napravljene starim analognim fotoaparatom FOca Sport objavljene na sajtu Lomography.

+34
Added an album 

Knez Mihailova ulica, Beograd.

+11
Info
Your art:
Photography
Gender:
Woman
Age:
35
Full Name:
Ana_Batricevic
My Albums

Marketplace

Moments from Marketplace in Belgrade

Fotografije sa samostalne izložbe Second Chance, galerija Bartselona, Beograd, 15-27.10.2018.

Ukupno 14 fotografija koje sam napravila tokom pomenutog terenskog istraživanja o primeni programa resocijalizacije koji se sastoji u radu osu?enika sa psima iz azila za pse u okviru kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica izložene su u galeriji Bartselona u Beogradu od 15. do 27. oktobra. Od 15. do 27. oktobra, koliko je trajala izložba, galerija Bartcelona je bila mesto za sakupljanje hrane, lekova, šampona, igra?aka i svega drugog što može pomo?i azilima za napuštene životinje. Na kraju izložbe, sve prikupljene stvari, kao i deo novca sakupljen prodajom fotografija donirani su organizaciji Feniks, koja se stara o napuštenim psima i ma?kama. Tekst o izložbi, ?iji je autor David Pujado objavljen je na portalu Designed.rs i dostupan je na slede?em linku: http://designed.rs/news/izlozba_fotografija_druga_sansa_second_chance_ane_batricevic

Analogne fotografije

Fotografije napravljene starim analognim fotoaparatom FOca Sport objavljene na sajtu Lomography.

Knez Mihailova ulica

Knez Mihailova ulica, Beograd.