Eric Johansson

Eric Johansson, pravog imena Leontin Čapo Milenić, rođen je 16. lipnja 1989. u Osijeku. Hrvatski je pisac, lektor, urednik, prevoditelj, glazbenik te magistar hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Neke od svojih autorskih djela objavljuje pod pseudonimom Eric Johansson.


Osnovnu školu završio je u Bizovcu, a Opću gimnaziju u Osijeku. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku 2012. godine. Od 2013. do 2014. godine radio je kao profesor-pripravnik povijesti u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama.
Dugi niz godina piše pjesme i priče raznovrsnih žanrova koje objavljuje u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji u književnim časopisima. Godine 1997. nagrađen je prvom nagradom na Festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću, a na natječaju ERATO 2001. godine dobitnik je priznanja Međunarodnog instituta za književnost za pjesmu.


Svoj prvi roman “Kordina šaka”, jedan od prvih hrvatskih satirično-avanturističkih romana s fantastičnim elementima napisanih u stilu kultnih B-filmova, objavljuje 2011. godine u izdanju Edicija Božičević iz Zagreba. Elektronsko izdanje romana izlazi 2017. godine u izdanju Media Art Contenta, Novi Sad, Srbija. Roman je dobio iznimno pozitivan kritički prikaz na portalu za književnost Booksa.hr, te u časopisu za kazalište, književnost i kulturu Susreti, a također je uvršten u Top 10 preporučenih knjiga za ljeto web portala Tportal.hr


Svoj drugi, satirični horor roman “Izlet smrti”, objavljuje 2019. godine u izdanju Udruge Krug Knjiga iz Zagreba. Roman je dobio pozitivne prikaze, te je prema glasovanju čitatelja književnog web portala Pisci i književnost osvojio peto mjesto između dvadeset nominiranih najboljih domaćih knjiga 2019. godine. Iste godine je na Interliberu bio najprodavanija knjiga predstavljena i izložena na štandu “Zagrebačke naklade”, a doživio je predstavljanje i na književnim promocijama i festivalima u Zagrebu, Osijeku, Sisku i Novoj Gradiški.


2020. godine autor objavljuje svoj treći humoristični fantasy roman “Kraljevstvo nade” u izdanju “Hangara 7”, Zagreb. Roman je u lipnju 2020. uspješno predstavljen u Osijeku na promocijama u knjižari “Nova” i društvu ljubitelja književnosti “Littera” te na konvenciji fantastike SFeraKon u Zagrebu.

Kraljevstvo nade se velik broj tjedana nalazilo na rang listi Top 20 najčitanijih hrvatskih romana prema podatcima web stranice Hrvatska.Roman, a preporučeno je i na web stranici Prijedlog za dobru knjigu te predstavljeno na Slavonskom radiju, novinama i portalu 24 sata te web portalima Osijek031, Inverzija, Autostoperskom vodiču kroz fantastiku, N.G. Buntovnici i Hronike Helma.


Iste godine na Amazonu objavljena je engleska verzija romana -“Kingdom of Hope” (u tiskanoj i elektronskoj verziji) u prijevodu renomirane hrvatske fantasy književnice Barbare Mišković i s ilustracijom svjetski cijenjenog srpskog ilustratora Dušana Markovića, a dostupna je i na brojnim drugim internetskim stranicama za distribuciju knjiga.
Američki bend Preludium Fury (u kojem je autor jedan od pjevača i tekstopisaca) iste je godine objavio glazbeni album “Kingdom of Hope” s pjesmama na engleskom jeziku inspiriranima romanom.


Od 2018. g. autor se počeo aktivno baviti lektoriranjem i uređivanjem knjiga domaćih autora, a od 2019. i promoviranjem njihovih objavljenih djela na književnim promocijama i festivalima u Hrvatskoj. Punopravni je član i suradnik društva za promicanje književne kulture KVAKA, Velika Gorica, a književni portal Pisci i književnost mu 2019. godine dodjeljuje pisanu zahvalnicu za konstantno promoviranje knjiga i rada domaćih pisaca.


Preveo je s engleskoga romane “Slon” Chen Cuna, “Put na zapad s Kamenim majmunom” Wu Chengena i Yun-Chong Pana (prvi domaći prijevod ovog monumentalnog djela klasične kineske književnosti na prostorima bivše Jugoslavije), “Romansa Tri kraljevstva” Luo Guanzhonga i Wang Guozhena (također prvi domaći prijevod u našoj regiji), zbirku pjesama i eseja “Od snježnog leoparda do Majakovskog” Jidi Majiae, te “Zvuk formiranja soli”, zbirku pripovijedaka kineskih autora iz generacije postosamdesetih, zbirku pjesama Hranta Aleksanjana “Armenske elegije” i zbirku pjesma “Penelopa čeka – Riba” autora Immanuela Mifsuda.

5 činjenica o meni:

Volim fantastiku, rock i metal, crni humor i satiru


Obožavam zabavne B filmove, ići na koncerte te putovati u egzotične krajeve


Ne volim lažljive, zavidne i posesivne osobe, kašnjenje, turbofolk i tamburice


Kolekcionar sam knjiga, DVD-a, stripova i akcijskih figura vezanih za fantastiku i horor te autograma slavnih glazbenika i glumaca


Životni mi je san otići na koncerte Paul McCartneya i benda Manowar


Linkovi za autorske stranice:

https://www.facebook.com/ericjohanssonwriter

 

https://www.facebook.com/izletsmrtiroman

 

https://www.facebook.com/kraljevstvonade

 

https://www.facebook.com/preludiumfuryband

 

https://www.wattpad.com/user/ericjohansson1989

 

Ericova književna Facebook grupa za podršku i promociju autora:

https://www.facebook.com/groups/987329618143669/

 

Linkovi za narudžbe romana :

Kordina šaka

https://www.edicije-bozicevic.com/katalog/kordina-saka/


Izlet smrti

udruga.krugknjiga@gmail.com

https://krugknjiga.wixsite.com/kknjiga/product-page/eric-johansson-izlet-smrti

 

Kraljevstvo nade

https://www.agentcash.com/shops/inverzija/products/kraljevstvo-nade

 

https://www.agentcash.com/shops/inverzija/products/kraljevstvo-nade-i-cd-kingdom-of-hope

 

Kingdom of Hope (English Edition)

https://www.amazon.com/dp/B08NF32DH6

 

Reposted SmyleiOwl's album.

Taken with helios 44-2 58mm f2

Reposted Darko Grundler 's post.
Reposted Nemanja Jovanov's album.
Reposted Darko Grundler 's post.
Pozdrav svima, ovaj mjesec završavamo s odličnim radovima koje su za vas pripremili naši ambasadori Eric Martina. Umjetnike su odabrali sljedeće Jovana Kovačević Mihovil Pintarić Mandaryna Vanessa Lukas Josipa Lucija Mrzlečki Jovana Preradović Branko Jović Fotograf  Aleksandra (photo_by_ana98)  
Reposted Ivana's post.

Ko sam ja tebi?

Pitam, ponavljam uporno pitanje

Ko sam ja tebi?

Izusti to skriveno iza očiju

Ko sam, šta sam i kada

Pitanje postavim, ne dopusti da odgovor

Tražim u ostacima tvojih dodira

Po svom bledunjavom telu

Ne dozvoli da kao ruža sa trnjem

Skupljam ostatke ogoljene po podu

Manžetne rasute u hodu dok

Plešemo u ritmu, tiho...

Muzika je u vetru, u pokretu

Haljina mi se presijava ka tvom odelu

Stopljeni smo i tako isti...

Ne progovaraš ni jednu

Reč, pogled ka satu bio je znak

Moja ruka pala je sa srcem u ponor

Izgubila sam ponovo svoju slobodu

Ulaskom u igru

Kako da ne isprljam haljinu

Kada su tvoje ruke na njoj ostale

Kada su je linije na usnama tvojim mirisale

Iskoristila bih sve

Neizrečeno i izrečeno

Da te uništim

Ali se plašim

Izgorećeš zajedno sa mojom haljinom

Povući ćeš sa sobom

Tu zbog koje u sat gledaš

Odnećeš u propast sve

A ja neću ni saznati

Ko sam ja zapravo tebi

Ni ko si ti meni.

Reposted Ivana's album.

Akril

15*20cm

Reposted Darko Grundler 's post.

NOVO NA PRIME VIJUGI!! 

Prva web trgovina na Vijugi. Za sve vas smo pripremili popuste koje možete koristiti tijekom ovog tjedan. Pogledate koje sve proizvode imao na web trgovini. www.prime.vijuga.com/trgovina/

Info
Your art:
Literary art
Instagram:
ericjohansson.writer
Country:
Croatia
Gender:
Man
Age:
32
Full Name:
Eric Johansson
My Albums

Online promocija fantasy romana "Kraljevstvo nade" Erica Johanssona

Srdačno Vas pozivamo na online promociju romana mača i magije Kraljevstvo nade, autora fantastike Erica Johanssona.Sama promocija, u suradnji s platformom za umjetnike Vijuga, održat će se u subotu 27.2.2021. godine, s početkom od 18 h i moći ćete je pratiti uživo preko live stream YouTube linka platforme Vijuga.Promociju će voditi Martina Piccolo, novinarka, koja će voditi razgovarati sa samim autorom.Kraljevstvo nade humoristična je posveta žanru mača i magije inspirirana Conanom, Gospodarom prstenova, Narnijom, Amberom, grčkim i nordijskim mitovima… Ujedno je roman hommage velikanima Terryju Pratchettu, Rogeru Zelaznyju, J. R. R. Tolkienu, C. S. Lewisu i Robertu E. Howardu.Ako vas zanima priča u kojoj će heroji, junaci i mistična bića udružiti snage u epskoj borbi protiv tiranije i zla onda je Kraljevstvo nade prava knjiga za vas. Knjiga koja će vas odvesti u mistično kraljevstvo Wind

Kraljevstvo nade

Danas je prošlo točno šest mjeseci, dakle pola godine otkako je Kraljevstvo Nade - Fantasy Novel ušlo na listu tjednu rang listu 20 najčitanijih hrvatskih romana te se i danas još uvijek nalazi na njoj, naručuje ili posuđuje u gradskim knjižnicama.   https://hrvatskaroman.blogspot.com/2021/01/tjedna-rang-lista-20-romana-hrvatska-22.html   U međuvremenu je izašlo i izdanje na engleskom jeziku na Amazonu, zatim glazbeno izdanje u obliku power metal albuma u suradnji s američkim bendom Preludium Fury - Band Page (na glazbenom nastavku smo upravo počeli raditi), održane su uspješne promocije u Osijeku i Zagrebu, a sljedeći san je da volonterski snimimo i realiziramo filmski fantasy projekt zasnovan na knjizi. Svi zainteresirani su dobrodošli sudjelovati u njemu!   The saga continues…    

RECENZIJA ROMANA "KRALJEVSTVO NADE"

      (Hangar 7, Zagreb 2020.)   Autor: Eric Johansson   Drevni Egipćani su verovali u „Maat“, idealni sklop ideja istine i ispravnog ponašanja. Svaki žitelj Egipta je bio dužan da doprinosi poretku „Maat“-a, počev od vladara (faraona) koji u svojim rukama držao administraciju i vojsku, do najsiromašnijeg seljaka koji je obrađivao zemlju i uzgajao stoku. Više od pet milenijuma čovečanstvo teži uspostavljanju idealnog sistema koji bi obezbedio sigurnost podanika ili građana (zavisno od oblika državnog uređenja). U okvirima idealnog poretka, vladali bi pravedni zakoni, koji bi osigurali bezbednost i miran život, ali ne bi ograničili slobode, omogućavajući ljudima ostvarenje njihovih želja. Zato je na početku američke revolucije, Tomas Džeferson u „Deklaraciji o nezavisnosti“ 1776. godine, napisao da je neotuđivo pravo čoveka „traženje sreće“, ko

Roman IZLET SMRTI u Menartu, Zagreb

Moj roman IZLET SMRTI izložen u knjižari Menart u Avenue Mallu u Zagrebu. Posljednih nekoliko primjeraka je još u prodaji u knjižarama u Zagrebu. Hvala od srca dragoj prijateljici Katarani za fotku i puno hvala svima koji su pročitali knjigu, neovisno svidjela li im se ili ne. Nastavljam odvažno slijediti svoj spisateljski i umjetnički put jer vjerujem u sebe i znam da je ispravan