Magdalena Rikanović

Posvećujem se po prvi put fotografiji nakon eksperimentiranja s ilustracijama i crtežima mrtve prirode, žanr-scena i panorama. U fotografiji pronalazim svoju srodnu dušu i prihvaćam polemiku u kojoj živimo i koju stvaramo kao prijelaz intimne ispovijesti uma između fotografije i sebe. Aktivno djelujem na njenom području od 2014. godine i krećem surađivati s različitih udrugama grada Rijeke i raditi na fotodokumentacijama izložbi i prostora, kao i na fotodokumentacijama za MMSU-u Rijeci. Kasnije započinjem ciklus koncertnih fotografija u koje uključujem tekstove i objavljujem ih na riječkom portalu Korzo.net. i stranicama Ri Rock, te nekolicina za Novi List. Te isto tako ciklus analogne fotografije povezane s kulturnom baštinom grada Rijeke, te isto tako propalom industrijom grada Rijeke.

changed an album 
+4
changed an album 
changed an album 
changed an album 
+1
Added an album 
Added an album 

Najčešće u najljepšim trenutcima pred sobom nemamo pored sebe fotoaparat, stoga mobitel postaje dio te takozvane revolucije moderne fotografije.

 

*fotografije su isključivo odrađene mobitelom

+16
changed an album 
+1
changed an album 
Added an album 

Objektivizacija žena

"Od najranijih dana, učimo stereotipe i uloge kako bi održali kontrolu i red u društvu. Na taj način nastavljamo ciklus koji čini štetu već desetljećima. Moramo od najranijih dana educirati ljude o štetnosti ponavljanja tih rodnih uloga, jednako kao što moramo na suptilan način gurati u društvu nove ideje. Nove ideje zahtijevaju ponavljanje iako bi se trebale činiti očitima, da su sve žene ljudska bića i da ne postoje isključivo kao zabava muškom rodu. Takve štetne percepcije žena nužno je promijeniti, a mi kao društvo moramo prestati ponavljati iste obrasce ponašanja i štetnih ideja."

" Zato što nam društvo govori da su žene objekti, a ne subjekti, čak i muškarci koji ustaju protiv nasilja nad ženama govore drugima da je zamisle kao 'nečiju suprugu, majku, kćer ili sestru', a ne jednostavno kao 'ljudsko biće'.

Zastrašujuće je samo i pomisliti koliko daleko objektivizacija žena ide. Svakako se moramo boriti protiv seksualne objektivizacije, ali borba ne staje na tome. Žene su objektivizirane na mnoge načine kojih nismo niti svjesni/e i zbog toga moramo uništiti i zadnji znak patrijarhalnosti, kako bi postigle svoj cilj da budemo prepoznate i tretirane kao ljudska bića."

+7
changed an album 
changed an album 
changed an album 
+13
Info
Your art:
Photography, Painting
Country:
Croatia
Gender:
Woman
Full Name:
Magdalena Rikanović
My Albums

Another dimension, another planet

Najčešće u najljepšim trenutcima pred sobom nemamo pored sebe fotoaparat, stoga mobitel postaje dio te takozvane revolucije moderne fotografije.   *fotografije su isključivo odrađene mobitelom

Kozmičke vještice

Objektivizacija žena "Od najranijih dana, učimo stereotipe i uloge kako bi održali kontrolu i red u društvu. Na taj način nastavljamo ciklus koji čini štetu već desetljećima. Moramo od najranijih dana educirati ljude o štetnosti ponavljanja tih rodnih uloga, jednako kao što moramo na suptilan način gurati u društvu nove ideje. Nove ideje zahtijevaju ponavljanje iako bi se trebale činiti očitima, da su sve žene ljudska bića i da ne postoje isključivo kao zabava muškom rodu. Takve štetne percepcije žena nužno je promijeniti, a mi kao društvo moramo prestati ponavljati iste obrasce ponašanja i štetnih ideja." " Zato što nam društvo govori da su žene objekti, a ne subjekti, čak i muškarci koji ustaju protiv nasilja nad ženama govore drugima da je zamisle kao 'nečiju suprugu, majku, kćer ili sestru', a ne jednostavno kao 'ljudsko biće'. Zastrašujuće je samo i pomisliti koliko daleko objektivi

Ika

Torpedo