Art haustor - Vrelo kreativnosti u hladu haustora

Art Haustor je kao projekt počeo prije dvije godine kada smo sa dvadeset i dvoje umjetnika stupili na prepune čakovečke ulice. Vrijeme održavanja Art haustora je od 31.07. - 04.08.2020., kao popratni sadržaj već jako dobro poznate čakovečke manifestacije Porcijunkulovo, koja svake godine izmami više od 300 000 ljudi na svoje ulice. 

Svrha cijelog projekta je zbližavanje umjetnika i publike kroz skupnu izložbu, niz radionica o slikarstvu, pjesničkih večeri i predstavljanja knjiga, prikaz uistinu jedinstvenih rukotvorina od gline, drva, betona te metala koji poprimaju razne oblike i nastaju mala umjetnička djela poput nakita, skulptura, dekoracija i slično. Time stvaramo prostor za nove forme umjetničke prakse, potičemo stvaralaštvo i oslobađanje kreativnosti.

Kako se bliži treći po redu AH tako smo sve sretniji upravo zbog toga što će događaj prerasti u tradiciju i time se ponosimo. 

Art Haustor je pružio temelj za razna prijateljstva, i naš prvi suradnik u projektu spašavanja svijeta pomoću umjetnosti, je postala zagrebačka organizacija Art Lab. Udruga je usredotočena na promoviranje i povezivanje mladih i još neafirmiranih umjetnika pjesnika, na populariziranje društveno angažiranih i multidisciplinarnih oblika umjetnosti te na ponovno populariziranje umjetnosti kao važnog i zanimljivog životnog faktora među mlađom populacijom.Suradnja je bila predstavljena u obliku romantično ( ili možda mistično?) osvijetljenog drvca ispred samog haustora koje smo nazvali „Drvo poezije”. Svojim je novim dekoracijama drvo privlačilo pažnju prolaznika te ih natjeralo da se na tren zaustave i pročitaju koji redak. Reakcije su bile i više nego pozitivne te nastavljamo istim tempom, naravno sa malo drugačijom idejom. Također ćete se moći uključiti i sudjelovati na raznim radionicama koju će voditi upravo Art Lab.

Novitet ove godine je suradnja sa platformom Vijuga iz Osijeka. Oni spajaju umjetnike i ljubitelje umjetnosti na jedno jedinstveno mjesto. Vijugu činite VI! Slikari, kipari, digitalni umjetnici, umjetnici koji se bave ručnim radom i mnogi drugi. Vijugu sačinjava 1.600 aktivnih umjetnika koji svakodnevno dijele vlastite vrhunske radove te sudjeluju u raznim rubrikama i aktivnostima u sklopu Vijuge. Ovom suradnjom povezujemo autore i publiku, što je i konačan cilj projekta.

Prošlogodišnje izdanje AH-a donijelo je i radionice slikarstva za najmlađe koji su sa novim tehnikama, predmetima koji ih svakodnevno okružuju, naučili kako je zabavno i lako stvoriti nešto opipljivo i vrijedno uspomene. Ovogodišnje će izdanje također sa sobom donijeti više kreativnih radionica za mlade slikarske nade.

Mišljenja smo da se u ovo doba tehničke i digitane pobjede, umjetnosti treba vratiti na izvoran, offline, oblik. Oblik gdje publika, fizičkim ulaskom u prostor, osjeća umjetnika, prepozna ga. 

Naravno da smo usredotočeni na sve grane umjetnosti, te time uvjereni da ćete naći svoje mjesto među našim zidovima. :)

U tijeklu su prijave za sudjelovanje na trećem (tradicijskom, jeeej! :) ) su u tijeku i obrazac za prijavu možete naći koji redak ispod. 

https://docs.google.com/forms/d/1ZcLy8EyOvCDV81GQfHXVP8ThvcPAX-dDXhkfhCsAM5I/edit?usp=sharing

 

Radujemo se suradnji i jedva Vas čekamo :)

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju. 

 

Vaš AH Team <3

Added an album 

Par fotkica od lani :)

+7
changed a profile picture 
Info
Organization Name:
Art haustor - Vrelo kreativnosti u hladu haustora
Category:
Members
Empty
My Albums

Prijave za AH u tijeku! :)

Klik na link! :) https://docs.google.com/forms/d/1ZcLy8EyOvCDV81GQfHXVP8ThvcPAX-dDXhkfhCsAM5I/edit?usp=sharing