Eric Johansson

Your art:
Literary art
Gender:
Man
Age:
32
Full Name:
Eric Johansson

Eric Johansson, pravog imena Leontin Čapo Milenić, rođen je 16. lipnja 1989. u Osijeku. Hrvatski je pisac, lektor, urednik, prevoditelj, glazbenik te magistar hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Neke od svojih autorskih djela objavljuje pod pseudonimom Eric Johansson.


Osnovnu školu završio je u Bizovcu, a Opću gimnaziju u Osijeku. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku 2012. godine. Od 2013. do 2014. godine radio je kao profesor-pripravnik povijesti u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama.
Dugi niz godina piše pjesme i priče raznovrsnih žanrova koje objavljuje u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji u književnim časopisima. Godine 1997. nagrađen je prvom nagradom na Festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću, a na natječaju ERATO 2001. godine dobitnik je priznanja Međunarodnog instituta za književnost za pjesmu.


Svoj prvi roman “Kordina šaka”, jedan od prvih hrvatskih satirično-avanturističkih romana s fantastičnim elementima napisanih u stilu kultnih B-filmova, objavljuje 2011. godine u izdanju Edicija Božičević iz Zagreba. Elektronsko izdanje romana izlazi 2017. godine u izdanju Media Art Contenta, Novi Sad, Srbija. Roman je dobio iznimno pozitivan kritički prikaz na portalu za književnost Booksa.hr, te u časopisu za kazalište, književnost i kulturu Susreti, a također je uvršten u Top 10 preporučenih knjiga za ljeto web portala Tportal.hr


Svoj drugi, satirični horor roman “Izlet smrti”, objavljuje 2019. godine u izdanju Udruge Krug Knjiga iz Zagreba. Roman je dobio pozitivne prikaze, te je prema glasovanju čitatelja književnog web portala Pisci i književnost osvojio peto mjesto između dvadeset nominiranih najboljih domaćih knjiga 2019. godine. Iste godine je na Interliberu bio najprodavanija knjiga predstavljena i izložena na štandu “Zagrebačke naklade”, a doživio je predstavljanje i na književnim promocijama i festivalima u Zagrebu, Osijeku, Sisku i Novoj Gradiški.


2020. godine autor objavljuje svoj treći humoristični fantasy roman “Kraljevstvo nade” u izdanju “Hangara 7”, Zagreb. Roman je u lipnju 2020. uspješno predstavljen u Osijeku na promocijama u knjižari “Nova” i društvu ljubitelja književnosti “Littera” te na konvenciji fantastike SFeraKon u Zagrebu.

Kraljevstvo nade se velik broj tjedana nalazilo na rang listi Top 20 najčitanijih hrvatskih romana prema podatcima web stranice Hrvatska.Roman, a preporučeno je i na web stranici Prijedlog za dobru knjigu te predstavljeno na Slavonskom radiju, novinama i portalu 24 sata te web portalima Osijek031, Inverzija, Autostoperskom vodiču kroz fantastiku, N.G. Buntovnici i Hronike Helma.


Iste godine na Amazonu objavljena je engleska verzija romana -“Kingdom of Hope” (u tiskanoj i elektronskoj verziji) u prijevodu renomirane hrvatske fantasy književnice Barbare Mišković i s ilustracijom svjetski cijenjenog srpskog ilustratora Dušana Markovića, a dostupna je i na brojnim drugim internetskim stranicama za distribuciju knjiga.
Američki bend Preludium Fury (u kojem je autor jedan od pjevača i tekstopisaca) iste je godine objavio glazbeni album “Kingdom of Hope” s pjesmama na engleskom jeziku inspiriranima romanom.


Od 2018. g. autor se počeo aktivno baviti lektoriranjem i uređivanjem knjiga domaćih autora, a od 2019. i promoviranjem njihovih objavljenih djela na književnim promocijama i festivalima u Hrvatskoj. Punopravni je član i suradnik društva za promicanje književne kulture KVAKA, Velika Gorica, a književni portal Pisci i književnost mu 2019. godine dodjeljuje pisanu zahvalnicu za konstantno promoviranje knjiga i rada domaćih pisaca.


Preveo je s engleskoga romane “Slon” Chen Cuna, “Put na zapad s Kamenim majmunom” Wu Chengena i Yun-Chong Pana (prvi domaći prijevod ovog monumentalnog djela klasične kineske književnosti na prostorima bivše Jugoslavije), “Romansa Tri kraljevstva” Luo Guanzhonga i Wang Guozhena (također prvi domaći prijevod u našoj regiji), zbirku pjesama i eseja “Od snježnog leoparda do Majakovskog” Jidi Majiae, te “Zvuk formiranja soli”, zbirku pripovijedaka kineskih autora iz generacije postosamdesetih, zbirku pjesama Hranta Aleksanjana “Armenske elegije” i zbirku pjesma “Penelopa čeka – Riba” autora Immanuela Mifsuda.

5 činjenica o meni:

Volim fantastiku, rock i metal, crni humor i satiru


Obožavam zabavne B filmove, ići na koncerte te putovati u egzotične krajeve


Ne volim lažljive, zavidne i posesivne osobe, kašnjenje, turbofolk i tamburice


Kolekcionar sam knjiga, DVD-a, stripova i akcijskih figura vezanih za fantastiku i horor te autograma slavnih glazbenika i glumaca


Životni mi je san otići na koncerte Paul McCartneya i benda Manowar


Linkovi za autorske stranice:

https://www.facebook.com/ericjohanssonwriter

 

https://www.facebook.com/izletsmrtiroman

 

https://www.facebook.com/kraljevstvonade

 

https://www.facebook.com/preludiumfuryband

 

https://www.wattpad.com/user/ericjohansson1989

 

Ericova književna Facebook grupa za podršku i promociju autora:

https://www.facebook.com/groups/987329618143669/

 

Linkovi za narudžbe romana :

Kordina šaka

https://www.edicije-bozicevic.com/katalog/kordina-saka/


Izlet smrti

udruga.krugknjiga@gmail.com

https://krugknjiga.wixsite.com/kknjiga/product-page/eric-johansson-izlet-smrti

 

Kraljevstvo nade

https://www.agentcash.com/shops/inverzija/products/kraljevstvo-nade

 

https://www.agentcash.com/shops/inverzija/products/kraljevstvo-nade-i-cd-kingdom-of-hope

 

Kingdom of Hope (English Edition)

https://www.amazon.com/dp/B08NF32DH6