Feed Item
Reposted Vijuga's post.

Princip pijetla

"Ako u necemu ne uspijevamo to je zato sto tome problemu ne posvecujemo dovoljno paznje."

Slijedeca prica uvijek me podsjeti na ovo važno nacelo. Nazvao sam ga Princip pijetla jer mi ta metafora pokazuje sto je potrebno napraviti da bih ostvario cilj koji postavim pred sebe. Postajemo bolji u onome sto radimo. Ono sto koristimo jaca, a ono što ne koristimo zakrzlja. Mozemo se usavrsiti u bilo cemu ako tome posvetimo dovoljno vremena.

"Neki je bogati trgovac narucio kod jednog slikara zanimljivu sliku. Slika je trebala predstavljati samo jednog pijetla, ali što je moguse savrsenije.

Poslije narudzbe trgovac je cekao vise godina, a da nije slikara niti vidio niti cuo sto o njemu. Napokon mu dosadi cekanje i ode da vidi sta je sa slikom. No od slike nije bilo još nista. Slikar ponudi trgovcu da sjedne, a on se dade na posao. Za cetvrt sata slika je bila gotova. Umjetnina! Bez prigovora! Trgovac je bio odusevljen! No kad je dosao red da plati zabezeknuo se kad je cuo ogromnu svotu koju se slikar usudio traziti za posao od cetvrt sata. Razljutio se i nije htio platiti. No slikar pokaze na gomilu papira sto je stajala u sobi, velika kao covjek. Na svakom je komadu papira bila slika pijetla. "Ove sam slike", rece umjetnik, "tri godine crtao da bih se uvjezbao i samo tom dugom vjezbom stekao sam spretnost te mogu u tako kratkom vremenu, kao sto ste vidjeli, naslikati tako lijepu i savrsenu sliku. Moram dakle primiti placu i za vrijeme moje duge pripreme." Trgovac je uvidio da slikar ima pravo i platio mu racun."
 
Izvor:Uspjeh
 
Comments
Info